Hamsterin valokuvaaminen

_full-2

Ilman salamaa kuvatessa tarvitset mahdollisimman hyvän valaistuksen ja paikoillaan pysyvän hamsterin. Luonnonvalossa hamsterin väritys toistuu kuvassa kaikkein todenmukaisimmin ja valot ja varjot näyttävät luonnollisilta. Tämä kuva on otettu kuljetuslaatikossa päiväsaikaan ikkunan lähellä.

Kamera: Nykypäivänä tuskin on olemassa niin huonoa kameraa, etteikö sillä jonkinlaisia tarkkoja hamsukuvia saisi – et siis tarvitse kallista järjestelmäkameraa hyviin kuviin. Myös uudenaikaisissa älypuhelimissa on varsin hyvät kamerat! Salama on hyvä olla.

Kuvauspaikka: Voit kuvata hamsteria asumuksessaan, kädellä, sylissä, lattialla jaloittelemassa, ”studiossa” tai missä vain. Häkin kalterien tai likaisen terraarion lasin läpi tulee epäselviä kuvia. Voit rakentaa hamstereillesi ”studion” vaikkapa pahvilaatikosta, johon laitat kauniin taustapaperin tai hauskoja lavasteita.

Kuvattava: Jos huippumallisi ei millään malttaisi pysytellä paikoillaan, tarjoa sille lahjuksia – pähkinöitä, vihanneksia, mikä nyt hamsterillesi parhaiten kelpaa. Ruokapalaa nakertava hamsteri pysyy paikoillaan ja näyttää suloiselta! Myös äänillä voi kiinnittää hamsun huomion. Jos hamsusi on pahimmanlaatuinen karkuun vipeltäjä, huolehdi ettei kuvauspaikastasi pääse livahtamaan karkuun sillä aikaa kun säädät kameraasi.

Salamalla vai ilman? Hamsterit eivät yleensä ole moksiskaan salamavalosta. Joidenkin kameroiden salamavalo voi vääristää hamsterin väritystä paljonkin kuvissa, mutta jotkut hamsterit ovat niin vilkkaita ettei niistä saa millään tarkkaa kuvaa ilman salamaa tai tosi hyvää kameraa. Jos kuvaat ilman salamaa, hakeudu mahdollisimman valoisaan paikkaan – itse kuvaan usein keskipäivällä ikkunalaudalla.

Kuvaussuunta: Laskeudu hamsterin tasolle! Älä kuvaa pelkästään yläviistosta, vaan pyri hamsterin omaan perspektiiviin – suloiset kuvat on taattu!

Määrästä tulee laatua: Koska hamsterit ovat niin eläväisiä, joutuu niistä yleensä ottamaan paljon kuvia ennen kuin saa muutaman hyvän. Älä pelkää räpsiä menemään kuin viimeistä päivää – huonot kuvat voi sitten karsia pois jälkikäteen!

_full-3

Tämä kuva on otettu salamalla, jolloin varjot ovat teräviä ja koko kohde valaistu, eikä kuvauspaikassa tarvitse olla kovinkaan kirkas valaistus. Salama saattaa vääristää hamsterin väritystä.

Rajaus ja sommittelu: Sopiva rajaus ja sommittelu kaunistavat kuvaasi. Rajaa kuva tarkoituksiisi sopivasti: jos kuvan tarkoitus on pelkästään esitellä hamsteria, älä jätä keskipisteen eli hamsterin ympärille runsaasti ”tyhjää” tilaa. Jos haluat esitellä vaikkapa hamsteria palkintoineen tai lavasteiden kanssa, voi hamsteri olla pienempänäkin kuvassa. Varo, ettet rajaa liian tiukasti, ettei kuvasta tule ahtaan oloinen. Voit suunnitella rajausta kuvaa ottaessasi (haastavaa, jos hamsteri on vauhdikas) tai rajata sen tietokoneella jälkeenpäin.

Kaikki artikkelin mallikuvat on otettu oikeasti hiukan kauempaa ja rajattu vasta tietokoneella. Mieti sommittelussa esimerkiksi sitä, sopiiko kuva vaaka- vai pystysuuntaan? Takajaloillaan seisova tai korkeassa pokaalissa istuva hamsteri voisi olla pystykuvassa, nelijaloin seisova tai makoileva hamsteri taas vaakakuvassa. Mieti myös kuvan taustaa: monivärinen tai paljon juttuja sisältävä tausta tekee kuvasta sekavan, kun taas rauhallinen yksinkertainen tausta korostaa hamsteria ja kiinnittää katsojan huomion siihen.

Comments are closed.