Parhaita paloja hamsterikirjallisuudesta

Hamsterikirjoista muutama sananen alkuun: suuri osa harrastajista, kuten myös Hamsterit.net, suosittelee perehtymään hamsteritietoon internetissä luotettavilla sivuilla kuten esimerkiksi Suomen Hamsteriyhdistyksen nettisivut, ja jättämään suomenkieliset hamsterikirjat hankkimatta. En toistaiseksi ole törmännyt yhteenkään sellaiseen suomenkieliseen tai suomennettuun hamsterikirjaan, jota haluaisin suositella kenellekään. Kirjojen ohjeet ovat harmittomia, mutta usein hiukan vanhentuneita tai puutteellisia ja joskus väärin suomennettuja (esim. värimuunnokset ja lajien nimet), ja suomeksi käännetyistä kirjoista harvemmin löytyy mitään sellaista tietoa, mitä ei internetistä löytyisi.

Suomenkielisten kirjojen sijaan voimme lämpimästi suositella etenkin valveutuneelle, ennakkotietojaan syventämään toivovalle harrastajille seuraavia englanninkielisiä hamsterikirjoja, joista löytyvät lähteet myös monille Hamsterit.netin artikkeleille. Kirjat voi ostaa internetistä esimerkiksi Ebaysta tai Amazonista.

Hamsterlopaedia: A Complete Guide to Hamster Care (Chris  & Peter Longsdail, Kate Hovers – Interpet Publishing 2002)
Chris ja Peter Longsdail ovat englantilaisen Towy Vale -hamsterilan pitäjiä ja kasvattaneet hamstereita menestyksekkäästi vuodesta 1985. Kate Hovers on kokenut eläinlääkäri, jolla on erityinen tietämys hamstereista ja on onnistuneesti suorittanut hamsterille muun muassa keisarinleikkauksen. Heidän yhdessä laatimansa Hamsterlopaedia on erittäin perusteellinen kirja, joka kattaa lähes 200 sivua hamsteritietoa hoidosta ja ruokinnasta anatomiaan sekä sairauksiin, genetiikasta ja jalostuksesta näyttelyihin. Etenkin kirjan sairausosio on todella laaja.

The Right Way To Keep Hamsters (Roy Robinson, David Baglin – Elliot Right Way Books 1983)
Roy Robinson oli englantilainen jyrsijäharrastaja sekä genetiikkatutkija, joka teki paljon uraauurtavaa työtä jyrsijöiden genetiikan parissa. The Right Way To Keep Hamsters on jo melko vanha kirja, mutta siitä huolimatta (ja senkin vuoksi) mielenkiintoinen. Ohjeet ovat asiallisia ja simppeleitä.

Dwarf Hamsters (Sharon Vanderlip – Barron’s 1999)
Sharon Vanderlip on yhdysvaltalainen eläinlääketieteen tohtori, jolla on runsaasti kokemusta hamstereiden ja muiden pienten eläinten eläinlääkärihoidosta. Dwarf Hamsters on moderni ja informatiivinen kirja, joka käsittää sisälleen kaikki neljä lemmikkinä pidettävää kääpiöhamsterilajia. Etenkin tiedot kääpiöhamsterien biologiasta ja anatomiasta ovat vaikuttavia, ja kirja tarjoaa myös mielenkiintoisia näkökulmia kasvatukseen. Kirjasta löytyy joitain pikkuvirheitä esimerkiksi värigenetiikan suhteen. Kirjan saattaa löytää englanninkielisenä myös suomesta, esimerkiksi Akateeminen Kirjakauppa on pitänyt sitä valikoimissaan.

Parhaat lähteet suomenkieliselle painetulle tekstille hamstereista ovat Suomen Hamsteriyhdistys ry:n julkaisut, joita saa ostaa Suomen Hamsteriyhdistyksen nettisivuilta ja tapahtumista:

Hoitopussi – Opas hamsterin hoitoon
Kattava vihkonen hamsterilajeista, ruokinnasta, hoidosta, sairauksista sekä poikueen hoitamisesta.

Tietopussi – Kasvattajan opas
Kasvattajan ohjevihko, joka sisältää kaikkien hamsterilajien laji- ja värimääritelmät, näyttelysäännöt, tietoa väreistä ja genetiikasta sekä hamsterien jalostamisesta.

Comments are closed.