...

Kun hamsterin käsittely pelottaa

Joillekin saattaa jossain vaiheessa iskeä pelko hamsterin käsittelyä kohtaan ja ihan syystäkin. Varsinkin kun tietty hamsteri puree ja käyttäytyy uhkaavasti tarpeeksi monta kertaa, alkaa tuntumaan houkuttelevammalta jättää tuon hamsterin käsittely minimiin.

Ei kuitenkaan ole hamsterin kannalta hyvä jos se on aggressiivinen käsittelijää kohtaan, tällaisen hamsterin päivittäinen terveydentilan tarkistaminen on hankalaa jos sitä ei voi käsitellä, esimerkiksi kynsien pituuden, hampaiden kunnon ja vatsan alustan katsominen ei onnistu ilman käsittelyä. Ihmistä pelkäävä hamsteri stressaa myös niin paljon että se voi laukaista tällä tiettyjä sairauksia (mm. Tyzzerin tauti, sokeritauti ripuli ja märkähäntä).

Pelkoaggressiivinen hamsteri ei siis ole erityisen miellyttävä lemmikki ja jättää omistajalleen huonon kuvan hamstereista, jotka osaavat olla luonteeltaan erittäin hurmaavia. Olisikin tärkeää, että kasvattajat kesyttävät kasvattinsa kunnolla ennen kuin myyvät ne uuteen kotiin, jolloin hamsterin käsittely uudessa kodissa olisi edes vähän helpompaa.
Vaan mitä tehdä kun hamsterin käsittely alkaa pelottamaan? Käsittelemättä jättäminen ei ole mikään ratkaisu ainakaan.

Voi olla että hamsteriaan pelkäävä omistaja jopa yllyttää hamsteriaan puremaan tai pyrkimään pois käsistä. Kun ihminen pelkää, kädet saattavat täristä ja hikoilla. Olen ainakin sen huomannut, että hamsterit maistelevat hikoilevia käsiä enemmän (kiitos helteiden) nuolemalla ja saattavat hieman näykkäistäkin.

Puremisen pelosta pääsee eroon kuitenkin vain käsittelemällä. Tärkeintä on vain oppia oikea tekniikka käsittelyyn.

Hamsterin poimiminen

Tämä on mielestäni vaikein osuus. Hamsteri pitäisi saada napattua asumuksestaan mahdollisimman nopeasti ettei se koe joutuneensa jahdatuksi. Yksi tavallisimmista virheistä on poimia hamsteri käsin pesästään juuri kun se on herännyt tai vielä nukkumassa. Hamsterin voi työntää hellävaraisesti pois pesästä jaloilleen ensin jollain esineellä ja sitten nostaa se pois kahdella kädellä.

Jos käsillä poiminen pelottaa, voit käyttää myös talouspaperirullaa (kääpiöhamstereilla) tai jotain vastaavaa isompaa putkea (syyrianhamstereilla). Geo-terraarion tyyppinen kuljetusboksi tai jopa pelkästään sen kansi toimii myös hyvin hamsterin poimimisessa, itse käytän usein tuomaroidessani kuljetusboksien kansia hamstereiden nostamiseen boksista jos ne vaikuttavat uhkaavilta.

Käsittely

Seuraavaksi asetu lattialle istumaan, hamsteria ei pitäisi käsitellä korkealla ettei se loukkaannu jos sattuisi hyppäämään pois käsistä. Suosittelen käsittelemään hamsteria esimerkiksi juoksutusaitauksen sisällä tai jonkun matalareunaisen laatikon päällä, josta hamsteri ei ihan heti pääse kiipeämään yli.

Kaada hamsteri hiljalleen putken sisältä/kuljetusboksin sisältä/kuljetusboksin kannen päältä kädellesi, älä pudota! Ole heti valmiina tarjoamaan toista kättä jolle hamsteri voi kävellä ja heti kun käsi vapautuu hamsterin alta, aseta se taas hamsterin eteen.

Tavoitteena olisi saada hamsteri kävelemään kämmenen poikki toiselle kämmenelle, jos hamsteri yrittää mennä ranteen suuntaan tai muuhun ei-toivottuun suuntaan, ohjaa sitä toiselle kämmenelle siten, että yrität valuttaa sen hiljalleen toiselle kämmenelle kallistamalla kättä.

Vältä äkkinäisiä liikkeitä, hamsteri ei pidä niistä. Ole kuitenkin varovainen, jos hamsteri pysähtyy ja alkaa haistelemaan tai nuolemaan kättäsi, valuta se toiselle kämmenelle, näin voit välttää joutumasta hamsterin puremaksi.
Voit huomata eron jännittävän hamsterin ja rennon hamsterin välillä. Jännittävän hamsterin jalat tuntuu tärisevän kun sitä käsittelee ja se saattaa yrittää hypätä pois kädeltä, rento hamsteri ei tärise, eikä tee äkkinäisiä liikkeitäkään.

Kun hamsteri on rentoutunut ja tottunut käsittelyyn, voit totuttaa sitä siihen, että pidät sitä kainaloiden alta siten, että peukalosi menee sen kainaloiden alta. Hamsteri yrittää todennäköisesti pois tästä otteesta, mutta tottuu olemaan siinä aina vaan pidempään kun tätä toistetaan tarpeeksi. Kun hamsteri tottuu tähän otteeseen, voit tarkistaa sen mahanalusen, kynnet ja hampaat vaivatta.

Ote kainaloiden alta
Ote kainaloiden alta

Pelottaako vieläkin?

Jos pelottaa käsitellä hamsteria paljain käsin, voit käyttää nahkahansikkaita. Niitä ei pitäisi kuitenkaan käyttää jatkuvasti vaan hamsteri olisi paras totuttaa käsittelyyn myös paljain käsin, jolloin hamsteri pääsee tottumaan omistajansa hajuun. Hansikkaiden väliaikainen käyttö ei kuitenkaan ole huono idea jos se auttaa hamsterinomistajaa pääsemään yli pelostaan.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterin kynsien leikkaus

Hamsterien kynnet kaipaavat joskus leikkuuta. Näyttelyhamsterilta edellytetään lyhyinä pidettyjä kynsiä, ja sopivan pituiset kynnet ovat