Hamsterit ovat ihania lemmikkejä, mutta yksi niiden huonoista puolista on niiden lyhytikäisyys. Etenkin lapsille rakkaan lemmikin menettäminen on kova paikka, tosin allekirjoittanutkin myöntää että eräs hamsteri aiheuttaa vielä muutaman vuoden jälkeenkin sellaista ikävää että silmäkulmat kostuvat. Kun hamsteri vanhenee, se sairastuu helpommin kun vastustuskyky laskee ja ravinteetkaan ei imeydy ruuasta enää yhtä tehokkaasti.
Parhaimmillaan vanhan hamsterin elämää voi pidentää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen hoidattamalla sairaudet eläinlääkärissä, mutta jossain vaiheessa on aika päästää irti ja viedä hamsteri viimeiselle matkalleen.
Tässä valmiina joitain toimintamalleja joita voi noudattaa kun hamsterista aika jättää.
Lopetus
Huomioithan, että myös eläimen lopetusta koskevat eläinsuojelulait, eikä eläintä saa lopettaa millä tahansa tavalla.
Eläinlääkärissä:
Hamsteri voidaan lopettaa eläinlääkärissä, jossa lopetus tapahtuu yleensä ensin rauhoituspiikillä ja sitten lopetuspiikillä.
Hiilidioksidilla (esim. kasvattajalla):
Toinen vaihtoehto on lopetuttaa hamsteri kasvattajalla joka omistaa nk. ”hiilidioksidipöntön”, eli kammion, johon päästetään hiilidioksidia jo ennen kuin hamsteri sinne laitetaan ja jonne lisätään hiilidioksidia hamsterin ollessa kammiossa. Hamsteri menettää tajuntansa heti ja kuolee nopeasti.
Ampuminen:
Myös ampuminen on eläinsuojelulain mukaan laillinen lopetustapa jos käytössä on asialliset välineet ja osaava ampuja. Hamsteri kannattaa tällöin laittaa pieneen pahvilaatikkoon, jolloin sen liikkuminen on rajoitettu ja varmistetaan tilanteen onnistuminen.
Ruumiinavaus
Jos on syytä epäillä esimerkiksi tarttuvaa sairautta johon hamsteri on saattanut kuolla ja taloudessa on muitakin hamstereita, tai jos hamsterin oireet tai kuolinsyy askarruttaa, kannattaa hamsteri viedä ruumiinavaukseen. Ruumiinavauksia tekevät Eviran patologian tutkimusyksikkö ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta (patologia)
Mustialankatu 1
00790 Helsinki
p. 029 415 7189
Lähete ruumiinavaukseen: http://www.vetmed.helsinki.fi/vetbio/patologia/diagnostiikka.html
Evira (patologian tutkimusyksikkö)
Mustialankatu 3
00790 Helsinki
p. 029 530 0400 (vaihde)
Lähete ruumiinavaukseen: http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/naytteenotto-+ja+lahetysohjeet/naytteiden+lahettaminen+ruumiinavaukseen/
Lue täältä vielä tarkemmat ohjeet eläimen lähettämisestä ruumiinavaukseen: https://hamsterit.net/2012/11/hamsterin-lahettaminen-ruumiinavaukseen/
Tuhkaus
Jos lähetät hamsterin ruumiinavaukseen, tuhkaustavan voi valita tutkimuslähete-lomakkeessa. Jos haluat tuhkata hamsterin lähettämättä sitä ruumiinavaukseen, tässä on joitain tuhkauspaikkoja:
Verna, Järvenpää – www.verna.fi
Lemmikkilehto, Mäntsälä – www.lemmikkilehto.fi
Kanta-Hämeen Pieneläintuhkaamo, Janakkala – www.pek.fi
Eläintuhkaamo Komerin Karvatassut, Mynämäki – www.komerinkarvatassut.com
Turun Seudun Lemmikkituhkaamo, Turku – www.tuhkaamo.fi
Suomen Eläintuhkaus Oy, Myrskylä – www.suomeneläintuhkaus.fi
Mikkelin lemmikkituhkaamo, Mikkeli – www.lemmikkituhkaamo.fi
Pohjois-Karjalan Pieneläintuhkaamo, Vaivio – www.pieneläintuhkaamo.fi
Tähtipöly, Vaasa – www.tahtipoly.fi
Pieneläintuhkaamo Aarnituuli, Kauhajoki – www.aarnituuli.fi
Hautaaminen
Hamsterin voi haudata omalle tontilleen kotipihaan tai kesämökille. Kerrostalossa asuvien tulee kuitenkin pyytää taloyhtiön hallitukselta lupa hautaamiseen. Jos hautaaminen ei onnistu pakkasen takia, voit pakastaa hamsterin ja odottaa kevääseen.
Kuoppa kannattaa kaivaa vähintään puolen metrin syvyyteen. Hamsterin voi kietoa esimerkiksi maatuvan kankaan sisään, muovipussiin tai muuhun maatumattomaan materiaaliin sitä ei saa kietoa. Hauta tulee peittää hyvin ja tiivisti ettei mikään eläin pääse kaivamaan sitä.