...

Terveen hamsterin tunnusmerkit

Hamsteri kannattaa totuttaa kuvankaltaiseen selälleen kääntämiseen, jotta terveydentilan tarkastaminen on helppoa
Hamsteri kannattaa totuttaa kuvankaltaiseen selälleen kääntämiseen, jotta terveydentilan tarkastaminen on helppoa

Osa hyvää eläintenpitoa on pitää säännöllisesti silmällä eläinten terveydentilaa ja tarkistaa ajoittain perusteellisesti niiden kunto. Sairauksiin on tärkeä pystyä reagoimaan nopeasti ja oikealla tavalla. Koska hamsteri on saaliseläin, se pyrkii yleensä piilottamaan kipunsa vaistomaisesti, jotteivat saalistajat saisi sitä kiinni.

Suosittelen tarkistamaan hamsterin voinnin pintapuolisesti päivittäin, ja tekemään perusteellisemman terveystarkistuksen parin viikon välein. On tärkeää tietää, mikä on kullekin hamsterille se normaali käyttäytyminen ja olotila, jotta muutokset tästä normaalista olotilasta huomataan heti.
Tässä artikkelissa listaan yksityiskohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota hamsterin terveydentilaa tarkistaessa. Sairaan hamsterin olotila voi poiketa hiukan tai hyvin paljon artikkelissa luetelluista asioista.

Terveen hamsterin tunnusmerkkejä ovat…

Käyttäytyminen
Terveen hamsterin käyttäytymisessä ei ole radikaaleja muutoksia aiempaan: se ei ole tavallista arempi, väsyneempi, vihaisempi, säikympi. Se liikkuu ketterästi, eikä onnu, liiku selkä köyryssä tai rapsuttele itseään tavallista enemmän. Tavanomainen hamsteri tutkii uteliaasti ympäristöään, reagoi ääniin ja kosketukseen.

Turkki
Hyväkuntoinen turkki on tiheä, paksu ja palautuu alkuperäiseen asentoonsa, kun sitä silittää vastakarvaan. Turkissa ei ole karvattomia laikkuja eikä se ole kuiva tai rasvainen. Turkin kunto voi vaihdella melko pienistä syistä, kuten ilmankosteudesta, vuodenajasta ja iästä johtuen, mutta huonokuntoinen turkki voi olla myös oireena sairaudesta.

Vartalo
Hamsterin vartalon tulisi olla sopusuhtaisessa massassa, ei liian lihava tai laiha. Sopivavartaloinen hamsteri tuntuu käteen jämäkältä ja lihaksikkaalta, ei löysältä eikä luisevalta. Liian laiha hamsteri tuntuu käteen vain luulta ja nahalta, ja selkärangan, kylkiluut ja lantion voi tuntea sormilla tunnustellessa. Laihuus voi johtua virheistä ruokinnassa, hampaiden huonokuntoisuudesta, vanhuudesta tai sairaudesta. Liian lihava hamsteri on pehmeä ja löysä, lihavuus voi altistaa esimerkiksi diabetekselle ja sydänongelmille. Normaalivartaloisella hamsterilla ei myöskään ole omituisia patteja, kyhmyjä tai paiseita missään.

Iho
Terveessä ihossa ei ole haavoja, ihottumaa, paiseita eikä se hilseile. Hilseily, ihottuma ja pienet verestävät jäljet voivat olla merkkejä ulkoloisista. Pelkkä hilseily saattaa johtua kuivasta huoneilmasta tai ruokinnasta. Laumoissa asuvat hamsterit voivat saada haavoja puremista.

Kuono ja hengitys
Terveen hamsterin nenä ei vuoda. Se ei niiskuta, hengitys ei pihise eikä ole epätavallisen nopea tai katkonainen. Suusta ei valu kuolaa. Karvattomuus kuonon ympärillä voi johtua kaltereiden jyrsimisestä.

Silmät
Silmät ovat kirkkaat ja aukenevat ongelmitta hamsterin herätessä. Ne eivät ole tavallista ulkonevammat, eivät rähmi tai verestä. Yleisimmin silmäongelmat johtuvat silmätulehduksesta. Vanhoja hamstereita voi vaivata kaihi ja rähmiminen. Ulos päin turpoavien, pullottavien silmien syy voi olla glaukooma tai aivokasvain.

Korvat
Puhtaat ja uteliaasti pystyssä. Laumoissa asuvilla hamstereilla korvat ovat alttiina puremille tappeluiden sattuessa.

Hampaat
Hamsterin hampaiden kuuluu olla keltaiset. Ylähampaat ovat lyhyet, alahampaat hieman pidemmät. Hampaat ovat tasapituiset, eivätkä kasva sisäänpäin tai harota eri suuntiin. Hammasongelmat voivat hankaloittaa syömistä ja aiheuttaa kuolaamista.

Tassut
Kynnet ovat sopivan pituiset. Tassut eivät ole punoittavat, haavoilla tai turvonneet. Hamsteri ei arista tassujaan tai onnu.

Alapää
Uloste on kiinteää, eikä alapäästä vuoda outoja eritteitä. Kiimassa olevat syyrialaisnaaraat voivat erittää nestettä ja haista pahalle, mutta muille hamstereille alapään outo haju ja eritteet ovat merkki ongelmista. Hamstereilla ei ole kuukautisia, joten verinen vuoto ei ole koskaan normaalia.

Tarkista myös hamsterin häntä säännöllisesti, häntä voi katketa tai mennä mutkalle esimerkiksi tippumisen vuoksi.

Asumus
Myös hamsterin asumus kielii sen terveydentilasta. Terve hamsteri on tarkka siisteydestään. Sillä on yksi pissanurkka, johon se tekee tarpeensa (roborovskeja lukuunottamatta) eikä se pissaa omaan pesäänsä. Radikaalit muutokset virtsan määrässä voivat olla sairauden oireita. Syödyn ruuan ja juodun veden määrässä ei ole radikaaleja muutoksia. Ruokahaluttomuus ja runsas juominen voivat olla sairauden oireita. Kuivikkeissa tai pesämateriaaleissa ei ole verta tai outoja eritteitä. Terve hamsteri nukkuu tekemässään pesässä eikä ”taivasalla” esim. kuumuuden vuoksi. Turvaton hamsteri saattaa vaihdella pesäpaikkaansa jatkuvasti.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Hamsterien hajurauhaset

Kääpiöhamsterit Venäjänkääpiöhamstereilla (talvikko, campbelli ja roborovski) on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Rauhasestä

Harmaakaihi hamsterilla

Onko hamsterillesi ilmestynyt harmaa täplä silmään? Kyseessä voi olla harmaakaihi. Harmaakaihi on silmässä oleva mykiön